In deze blog wil ik de drempel die ‘weerstand’ heet voor je ontleden

60-Uitzicht-man-zonsondergang-stad-berg-1920-Fotos-voor-Therapeuten

Zie verder ook een oefening om weerstand te begrijpen

‘Ik heb nog altijd een gevoel van weerstand als ik iets nieuws aan ga waardoor ik mijzelf tegenkom.’Met weerstand bedoel ik het gevoel dat je kunt hebben als je nieuwe stappen gaat maken in je leven. Deze weerstand kan zich ook aandienen als ‘het even niet goed met je gaat’ en je daar hulp bij nodig hebt. Deze drempel, deze weerstand, kan zich laten zien als onzekerheid, twijfel, angst of oordelen. Het is heel simpel, je weet wat je hebt en niet wat je krijgt! Ook al ben je niet super gelukkig, je bent toch geneigd je leven of oude patronen in stand te houden. En waarom werkt dat zo in ons?

Het verlangen naar zelfontplooiing

Weerstand kun je ook voelen als je behoefte hebt aan begeleiding. Als je naar mij toekomt voor coaching of een Helende Reis is dat niet voor niets, dan loop je vast in door verschillende oorzaken. Maar het kan ook een onbewust verlangen naar verandering zijn voor jezelf en je levensomstandigheden. Je wilt misschien je grenzen verleggen of je wilt jezelf en het onbekende juist ontdekken. Dat is gewoon heel spannend en wat vast staat ‘het je geboorterecht jouw volledige potentieel te willen ontplooien.’

De angst voor verandering en ons verlangen naar goedkeuring

Maar hoe overwin je in jezelf die gevoelens van weerstand? Als je jezelf wilt ontplooien en aan jezelf wilt werken voelt jouw onderbewuste dat er iets gaat veranderen. Wat en hoe weet je nog niet precies. Je voelt je waarschijnlijk kwetsbaar, bloot en allesbehalve stoer. Je hebt gevoelens van twijfel: kan ik de coach of het nieuwe vertrouwen, kan ik  mezelf wel openstellen. Dit is allemaal heel begrijpelijk, dit is ook precies waar de coaching bij begint. Als je bij mij komt maken we als eerste ruimte voor die gevoelens van weerstand. Deze weerstand heeft je misschien al jaren beschermd en geholpen om door het leven te gaan.  We vragen de weerstand ‘wat zou het gevaar zijn als jij  bijvoorbeeld meer je grenzen leert aangeven, houden je dierbaren nog van je als je verandert of meer jezelf wordt? Want ons diepste verlangen is goedkeuring en liefde, wij zijn van jongs af aan bereid om daar alles voor te doen.

Waar staat die weerstand dan voor?

Ons overlevingsmechanisme, ons Ego, beschermt ons en houdt graag controle over dat wat veilig lijkt. Het werkt al vanaf onze vroege jeugd met ons samen, als een programmering, en het bewijst ons ook een goede dienst. Maar er komt soms een moment in je leven dat deze programmering niet meer klopt en niet meer werkt. Dan gaat het tegen jouw behoefte naar geluk in. Vanuit het Ego/deze programmering vertellen we onszelf allerlei verhalen vol overtuigingen en gedachten: ‘dat kan ik niet’ of  ‘die pijn overleef ik niet’, enzovoorts. Verhalen en overtuigingen zoals we die van kinds af aan hebben opgepikt of voor waar aangenomen. Maar deze overtuigingen kloppen soms niet meer met de realiteit. Als je deze gedachten zou onderzoeken of ze nog waar zijn, dan kan het zijn dat je opmerkt dat zij staan voor onbewuste angsten, twijfels en onzekerheden. Dit is dan ook waar we in een coaching sessies naar gaan kijken: zijn deze gedachten nog waar en wat zijn de gevoelens die deze gedachten aandrijven. Je dagelijkse realiteit is vaak gebaseerd op deze oude gedachten waardoor je vaak tegen beter weten in maar doorgaat. Misschien omdat je een relatie in stand wilt houden omwille van de kinderen of sterk wilt blijven voor je gezin die jouw zorg nodig hebben.

Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

Een mooie vraag is ‘Wat als je niet meer slikt en pikt?’ Inderdaad, dan kan het zijn dat je relaties veranderen of dat je uit elkaar gaat of een vriendschap verliest. Maar vaak is dat juist niet het resultaat van coaching en de groei die daaruit voorkomt. De ervaring leert dat het resultaat veel vaker is dat je relaties verbeteren en dat je zelf veel krachtiger door het leven gaat. Er gaan deuren open terwijl je volgens die oude gedachten en overtuigingen verwachtte dat ze zouden sluiten.
Dat is een vergissing die het Ego maakt en een vergissing kun je begrijpen en rechtzetten.

Een mooie oefening: Wat is er ergste en wat is het beste

Vouw een vel papier op A4-formaat door midden. Op iedere helft van het papier stel je jezelf een tegengestelde vraag: links ‘Wat is het ergste dat er kan gebeuren als  ik ga voelen?’ en rechts ‘Wat is het beste dat er kan gebeuren als  ik  ga voelen?’ Richt je naar binnen begin met het ergste en schrijf puntsgewijs onder elkaar wat er  allemaal opkomt aan gedachten of gevoelens. Ga dan naar de rechterkant en  beschrijf wat is het beste. Niets is fout, alles mag er zijn. Blijf doorschrijven tot onderaan het A4tje. Wat valt je op? Ik ben benieuwd, laat me weten wat voor inzicht je deze oefening brengt.

Gerdien vertelt over haar angst voor het onbekende en verandering

Gerdien vertelt: “ik weet nog goed dat ik toen ik voor een kennismakingsgesprek bij Janine kwam ik bol stond van de weerstand. Ik had in die tijd wel het idee dat het goed zou zijn als ik met iemand zou gaan praten, maar ik was daar absoluut niet blij mee. Ik kwam boos haar ruimte binnen stampen en ik meldde meteen dat ik geen zweverig gedoe wilde en zéker geen mandala’s wilde tekenen. Waar dat vandaan kwam weet ik niet, want nergens op Janine’s website was iets te vinden over mandala’s tekenen, maar kennelijk associeerde ik dat met ‘zweverig’ en ‘coaching’. Wat me toen compleet ontwapende is hoe rustig en open Janine bleef. Ze had alle begrip voor mijn woede en weerstand en gaf me alle ruimte om uit te razen. Vervolgens hadden we een heel fijn intakegesprek en later heb ik een heel waardevol traject bij haar doorlopen waar ik veel aan heb gehad.”

Jouw weerstand is helemaal welkom!

Mijn ervaring is inderdaad dat verandering de aarde laat schudden. Dus, ja, jouw groei heeft consequenties voor je leven. Daarom vind ik het absoluut niet vreemd als iemand bij mij met weerstand komt. Nogmaals: deze weerstand is zo welkom. Ik heb vertrouwen in de veiligheid en de mogelijkheden die ik kan bieden zodat jij je Ego beschermdeel kunt leren kennen. Misschien is dit deel er aan toe jou te vertrouwen, zodat jij mag gaan leven vanuit je bron van onvoorwaardelijke liefde, dit ontwikkelingsproces is jouw geboorterecht!

Ik hoor graag van jou als je jezelf herkent in mijn beschrijving van gevoelens van weerstand en als wilt ontdekken hoe de weerstand in jou werkt. Dus opmerkingen en vragen zijn welkom!

Start typing and press Enter to search