Hoe vergeef je als je nog gekwetst, boos en verdrietig bent?

589-sprong-samen-kinderen-1920-fotos-voor-therapeuten-1

Oud zeer

Op verschillende momenten in mijn leven dacht ik oprecht dat ik mijn ex-vriend vergeven had voor de pijn die in onze relatie veroorzaakt was. En toch bleek dan steeds weer dat dat niet het geval was. Door nieuwe situaties, maar ook door confrontaties in mijn huidige relatie, kwam ik herkenbare gevoelens tegen en voelde ik mij weer ‘in de steek gelaten’, net als toen. Weliswaar ging het om een andere persoon en was ik zelf ook veranderd, maar in het contact kon ik mij nog net zo voelen als vroeger. Als ik dieper ging voelen zoals dat mogelijk is in een Helende Reis, kwam ik bij een oud gemis, boosheid en pijn die nog dieper lagen dan mijn verstandelijke keuze om mijn ex te vergeven.
Uiteindelijk kon ik toch echt denken: ‘oké hij kon niet anders’. Daarmee kon ik het afsluiten.
Als volwassene kun je makkelijker vanuit je verstand begrijpen dat degene die je ‘in de steek laat’ dit om een bepaalde reden doet, bijvoorbeeld door zijn of haar eigen ervaringen in de jeugd of het latere leven.

Vergeven in fasen

Nu weet ik, uit persoonlijke ervaring en mijn ervaring als coach, dat er fasen zijn in het proces van vergeving.
Ik bedoel hiermee het volgende:
Je kunt iemand na een pijnlijk incident misschien maar voor 30% vergeven omdat je de woede nog zo sterk voelt. Tijd helpt wonden te helen, tijd maakt ook dat je situaties meer vanaf een afstand kunt bekijken. Dan kun je misschien wel voor 45% vergeven.
Weer wat later zie je ook je eigen aandeel in wat er gebeurd is. Dit brengt weer een nieuw en belangrijk aspect in het vergevingsproces, omdat het de beschuldiging weg haalt bij ‘jij hebt mij in de steek gelaten’. Je vermogen te vergeven wordt weer wat groter. Als je met degene die jou pijn gedaan heeft praat en die persoon laat merken er spijt van te hebben, dan kun je weer meer vergeving voelen.
De laatste fase kan je zomaar spontaan verrassen, maanden of jaren later. Er doet zich, in dezelfde of in een nieuwe relatie, een situatie voor die lijkt op dat ene moment in het verleden. Je hebt erover gedacht, je bent je al bewuster van je eigen aandeel, en het doet toch weer zeer.
Kortom, het leven brengt je weer in contact met de woede, de pijn, de kwetsing. In mijn ervaring is dit een belangrijk moment om dieper te kijken naar wat zich allemaal in jouw binnenste afspeelt, bijvoorbeeld door een Helende Reis, zodat je hier actief mee aan de slag kunt gaan.
In eerste instantie gaat het er dan om te begrijpen waarom de pijn zich nog steeds aandient. Vaak ligt er een diepere oorzaak aan ten grondslag dan die ene gebeurtenis waarmee het allemaal lijkt te beginnen. In de meeste gevallen ligt er nog oud zeer, onbegrip of verwijt naar een belangrijke persoon. Vaak is dat iemand uit je familie en komt je innerlijke kind met de pijn aan het woord. Een voorwaarde om te kunnen vergeven is dat je die pijn van het kind/de puber/de jong volwassene volledig kunt uitspreken. In de Helende Reis krijg je die gelegenheid.
Als kind/jongere houd je onvoorwaardelijk van je ouders en ben je niet in staat om te verwoorden wat jij als pijnlijk hebt ervaren. Maar nu, als volwassene, kun je jouw innerlijke kind de mogelijkheid geven zich te uiten en te vergeven. Hierdoor kom je bij de laag waardoor je tot 100% kunt vergeven.

Vergeven is loslaten en kiezen voor je levensgeluk

Door volledig te kunnen vergeven kom je los van een negatieve verbinding met een ander. Door een negatieve verbinding door verwijt blijf jij slachtoffer en de ander dader. Het is voor je eigen leven en welzijn helend en bevrijdend als je uit de slachtofferrol kunt stappen.
Het mooie hiervan is dat je ogen meer opent voor de wereld en ook naar jezelf toe. Je ziet duidelijker je eigen aandeel, je erkent bijvoorbeeld dat er ook momenten zijn waarop jij een ander kwetst. Je bent dan in staat om het anders te doen, waardoor je de eeuwige herhaling van ‘dader en slachtoffer’  niet meer over jezelf afroept.

In mijn geval heb ik over langere tijd op verschillende momenten opgeslagen pijn geuit in innerlijke processen en steeds weer meer en dieper kunnen vergeven. Het direct uiten hiervan naar iemand is mooi maar niet altijd mogelijk en/of nodig. Maar als het mogelijk is om een dierbare face to face te vergeven geeft dat ruimte voor een frisse start en een verdieping van de vriendschap of relatie. Je zou kunnen zeggen dat je zo echte vrede creëert!

Geen zand erover en weer doorgaan!

Het is heel belangrijk om goed te begrijpen dat iemand vergeven iets anders is dan een agressieve daad of kwetsing goed praten of rechtvaardigen. Daar gaat het niet om. Vergeven is iets anders dan vergeten!
Als iemand jou iets heeft aangedaan, kun je dat niet meer veranderen of terugdraaien. En je kunt pas vergeven als je begrijpt waarom iemand iets doet en/of als iemand spijt uit. Wij zijn allemaal gevormd door onze ouders en voorouders, deze geschiedenis beïnvloedt hun en onze daden. Het is een vergissing dat je moet vergeven en er dan zand over moet gooien en weer verder moet met diegene. Dat is te kort door de bocht!

Zoals algemeen bekend is in Zuid-Afrika na de afschaffing van de apartheid in 1990 een weg van vergeving ingeslagen. Leiders als Nelson Mandela en Desmond Tutu beseften dat vergeving het enige alternatief was voor een lange periode van gewelddadige wraak jegens de verslagen onderdrukker. Desmond Tutu ging op deze weg voorop. Hij ontving hiervoor de Nobelprijs voor de Vrede. Hierbij het boek van Desmond Tutu en zijn dochter ter inspiratie! Hierin wijst ook deze bijzondere man op het verschil tussen vergeven en vergeten.

Wat als je niet kunt vergeven?

Als je niet kunt vergeven blijft er altijd pijn opgeslagen in jou. Dat vormt jou hoe je in het leven staat en hoe je omgaat met mensen – de pijn kan zich blijven herhalen en opstapelen. Je komt in een vicieuze cirkel terecht, en dit kan je gevangen houden en belemmeren alles uit je leven te halen. Daar heb je zelf het meeste last van en het kan en mag zijn tijd duren.

Ook heel belangrijk – jezelf vergeven!

Jezelf vergeven is misschien nog wel belangrijker dan het vergeven van de ander. Als je ziet dat jouw aandeel soms bijdraagt aan de kwetsing van een ander, of als je iemand pijn deed omdat je nog onwetend was als kind, jongere, of zelfs volwassene. Als je iemand kwetst omdat er in de ander een gevoeligheid schuilt voor afwijzing of verwijt waar jij niets vanaf wist. Vergeef jezelf, vergeef het onschuldige kind in jou, de onwetende in jou!

Om vergeving vragen

Als je spijt hebt over iets wat je hebt gedaan of juist niet hebt gedaan kan dat aan je knagen. Het roept vaak schaamte op om daar voor uit te komen. Spijt uiten en om vergeving vragen is niet wat wij gewend zijn, je denkt misschien zelfs dat het gezichtsverlies betekend. Toch weet ik uit ervaring dat jouw spijt verbinding schept tussen jou en de ander. Als je de moed kunt verzamelen om de relatie te herstellen en om jezelf te bevrijden van dat knagende gevoel van spijt, dan is dat zeker de moeite waard je spijt te uiten.

Een mooie oefening om te leren om vergeving te vragen is het ho’oponopono, een vergevingsritueel uit Hawaii:

Het spijt me
Vergeef me
Dank je
Ik houd van je

Dit kan een prachtige manier zijn om voor jezelf moed te verzamelen om je spijt uit te spreken. Deze woorden hebben ook de energetische kracht die overkomt zonder dat je iemand spreekt. Daarom werkt dit ritueel ook als je iemand niet meer kunt spreken of uit het oog bent verloren. Door deze zinnen te reciteren kun je ervaren dat er allerlei gevoelens in je naar boven komen. Dat is mooi, deze ervaring werkt helend!

Vergeving en de Helende Reis

De Helende Reis raad ik iedereen aan, maar zeker mensen die worstelen met dit thema. Ook ik dacht immers dat ik allang vergeven had, maar, zo bleek, in de diepte van mijn ziel was dat niet zo. Deze liefdevolle methode heeft mij geholpen om daar contact mee te maken, en ik gun iedereen hetzelfde. De Helende Reis is ook bij uitstek geschikt voor gevallen waarbij het gaat om geliefden die niet meer in leven zijn of waar je om wat voor reden dan ook geen contact meer mee hebt.

Je bent welkom voor als je vragen hebt over een Helende Reis, deze innerlijke Reis is bij uitstek een mooie methode voor een vergevingsproces. Ik hoor het graag!

Vergeven is een actie van liefde voor jezelf!

 

Start typing and press Enter to search