Mediteren is niet zweverig!

11513_10151268777352471_1962098567_n

In mijn coaching praktijk schrikken mensen vaak een beetje als ze horen dat ik tijdens de sessies gebruik maak van meditatie en mindfulness oefeningen. ‘Niet te zweverig hoor, daar houd ik niet van’, roept men dan. Vanuit mijn passie voor meditatie wil ik in deze blog het zweverige beeld over meditatie uit de wereld helpen.

Beeld van meditatie

Bij meditatie denken wij aan plaatjes van boeddha’s of yogi’s in yoga houdingen met gesloten ogen en in soft focus gefotografeerd. Of wij zien een fakir op een vliegend tapijt voor ons, als in het sprookje van duizend en één nacht. Natuurlijk roept dit alles het idee op dat je gaat zweven en los van de grond komt. Los van de dagelijkse realiteit! Misschien zouden we dat ook wel eens willen, wegvluchten uit de dagelijkse beslommeringen. Maar dat brengt ons niets, en dat weten we eigenlijk ook best.

Waarom werk ik met deze technieken en wat is meditatie eigenlijk?

Het korte antwoord: ik werk met deze technieken omdat meditatie mij al heel veel gebracht heeft, zoals contact met mijzelf, mijn gevoelens en mijn wijsheid. In al mijn opleidingen was meditatie een belangrijk onderdeel van de lessen. In 1996 ben ik in Hoorn begonnen met het geven van meditatiecursussen.

Hoe werkt meditatie?

Mijn ervaring is dat je door te mediteren juist het contact met de grond onder je voeten ervaart!

Even praktisch: bij het mediteren maak je contact met je ademhaling en kom je in bewust contact met je lijf. Je voelt je lichaam met alle pijntjes, stijfheid en ongemak. Door te voelen waar je in dit moment met je aandacht bent (namelijk in het hier en nu en bij je lichaam) ga je meer uit je hoofd en uit je gedachtestroom. Deze gedachtestroom blijft wel doorgaan, maar je verlegt je focus.
Ik geloof dat ik gerust mag zeggen dat wij allemaal vaak meer in ons hoofd en denken aanwezig zijn dan in ons voelen en in ons lichaam. Onze agenda is vol, er moeten dagelijks dingen geregeld worden en er wordt ook veel van ons verwacht door onze partner, kinderen, ouders, vrienden en familie, cliënten en werkgever.
Met ons denken proberen we alle ballen tegelijk in de lucht te houden. ‘In de lucht te houden’ zegt het al, als je veel moet regelen zit je met je hoofd in de lucht en in je  denken. Dat is pas zweven! Je hebt geen contact meer met je lijf of de grond onder je voeten.

Bevrijdend

Meditatie haalt je terug naar het nu en naar je lichaam en brengt je in de ervaring van voelen ‘hoe is het nu met mij?’
Nog een mooie bijkomstigheid is dat je in het nu niet bezig bent met gisteren of met morgen. Op het verleden heb je geen invloed meer op en op de toekomst heb je nog geen invloed. Dat werkt bevrijdend en maakt dat je dieper doorademt waardoor je lichaam ontspant en je uit je hoofd gaat. Je komt met een meditatie dus met beide benen/met heel je lichaam in contact met de grond of beter gezegd, met de aarde. Eigenlijk met de realiteit en dat is heel waardevol. Na een meditatie kun je meer geaard, opgelucht en opgeladen met je dagelijkse klussen verder gaan. Ook door een korte meditatie van acht  minuten krijg je al meer overzicht, het hoeft echt niet veel tijd te kosten!

Gevaren van te veel denken

Te veel louter in je hoofd en je denken aanwezig zijn heeft ook zo zijn gevaren. Misschien herken je dat wel dat er kleine of grote ongelukken kunnen gebeuren als je niet echt geconcentreerd bent op het autorijden of de hete pannen op het fornuis bijvoorbeeld. Heel verdrietig, maar ik vermoed dat mijn zus indertijd verongelukt is in het verkeer omdat ze aan het piekeren/denken was op haar fiets. Niet in contact met de realiteit, het moment en haar lichaam maar in haar gedachten….ik zal het nooit zeker weten?

Meditatie werkt!

Ik ben op mijn 28ste begonnen met mediteren om helderheid te krijgen over mijn situatie, en meditatie is nu een vast deel van mijn leven geworden. Soms voor de rust en de ontspanning, soms om contact te krijgen met mijn gevoel en soms voor de helderheid als ik het even niet meer weet.
Ik ben persoonlijk zeer geïnspireerd door de zenmeester en boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh, eenvoud is zijn kracht.
Gelukkig weten inmiddels ook vele anderen dat meditatie werkt! Mindfulness, dat vooral bestaat uit meditatie, komt oorspronkelijk voort uit het boeddhisme. Het effect van deze methode wordt tegenwoordig wetenschappelijk erkend. Kijk hiervoor bijvoorbeeld maar eens naar dit artikel op de website van de Radboud Universiteit.

Ik gun iedereen, jou ook, de ervaring van een bewuste time out.  Door even een korte meditatie toe te passen in je dagelijks leven. Omdat ik weet dat jij, net als iedereen, het soms nodig hebt om je opnieuw te concentreren, even op adem te komen, weer even helder te kijken naar wat het beste voor je is.

Korte meditatie komt naar je toe!

Mocht je van mij een meditatie willen ontvangen op een mp3 van 8 minuten ‘bij jezelf komen in het nu’ van mijn CD Moeiteloos Mediteren, stuur mij dan je emailadres via contact@levensreiscoach.nl. Dan ontvang je van mij de meditatie!

Beluister hieronder een korte impressie:

 

Wat ik jou kan bieden! Mijn aanbod op het gebied van meditatie is een individueel Mindfulness Traject van acht bijeenkomsten. Hierbij leer je om  meditatie praktisch toe te passen, en is er tegelijkertijd aandacht voor jouw persoonlijke thema. Dit traject is uitermate geschikt als je overspannen bent, een burn-out hebt of als je jezelf weer wilt terugvinden na een moeilijke periode van ziekte, depressie of rouw. Bel of mail mij gerust als je vragen hebt.

 

Start typing and press Enter to search