Ervaar jij vaker dat het je niet mee zit, dat niks lijkt te lukken, dat alles anders gaat dan gepland, dat je denkt dat niemand ziet hoe je je best doet en dat je denkt dat je alles alleen moet doen? Natuurlijk doe je ontzettend je best om positief in het leven te staan en je blij te voelen. Maar toch kan de beleving van dat half lege glas je een somber gevoel geven. En wat kun je doen wanneer je eenmaal in zo’n negatieve spiraal zit?
Dat is een vraag die mij in mijn praktijk vaak gesteld wordt.

Wat ik opmerk bij cliënten en wanneer ik in zo’n negatieve spiraal zit, is dat er ook oude gevoelens en gedachten meespelen, van alle andere keren dat ik me somber of onzeker voelde. Sombere gevoelens en gedachten kunnen zich opstapelen waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt. Dan is het geen wonder dat het dubbel zo zwaar voelt. En wie herkent dit niet? Het leven brengt soms moeilijke ervaringen en tijden met zich mee, het is niet alleen gelukzaligheid wat de klok slaat. We zijn misschien wel geneigd om van onszelf te verwachten dat we altijd blij moeten zijn of we willen voldoen aan de verwachtingen van onze omgeving. Een altijd blije, zelfverzekerde, leuke, interessante, aantrekkelijke man of vrouw willen zijn.

Ik zie direct ontspanning komen bij mensen in mijn praktijk wanneer gevoelens worden toegelaten, ook voor mij persoonlijk werkt het om even somber te mogen zijn. Zonder dat er iets hoeft of moet veranderen, ervaar ik dat het gevoel meteen zachter wordt. Door de Journey methode/helende reis heb ik geleerd hoe je gevoelens kunt omarmen, er doorheen kunt voelen. De ervaring leert dat ze komen en gaan, ze blijven eigenlijk helemaal niet vastzitten. Ze laten vanzelf los door jouw aandacht, met alle erkenning voor het gevoel.

Ik ben ervan overtuigd dat je veel voor jezelf kunt doen wanneer je sombere of andere pijnlijke gevoelens ervaart. Voor jezelf zorgen is de eerste stap om te voorkomen dat jein  een depressie of burn- out terecht komt, voorkomen is beter dan genezen. In de negatieve spiraal, de vicieuze cirkel zie je ook niet meer wat er goed gaat in je leven. Je bent jezelf er dan niet bewust van dat jij uniek bent en helemaal goed zoals je bent!

Zelfzorg stappenplan!

Neem even tijd voor jezelf, op een rustige plekje, met een schriftje op schoot.
Stap voor stap richt je je aandacht naar binnen en volg je dit zelfonderzoek:

 1. Ik accepteer wat ik nu ervaar zonder oordeel
 2. Ik laat het stil worden in mij, volg mijn adem en laat mijn lichaam ontspannen.
 3. Ik neem afstand en kijk naar mezelf vanuit een andere hoek in de kamer.
 4. Ik stuur mezelf liefdevolle aandacht.
 5. Ik omarm mijn gevoelens en gedachten die nu opkomen.
 6. Ik geef mezelf toestemming om te voelen wat ik voel.
 7. Ik ontspan in mijn gevoelens en stel me open voor deze ervaring.
 8. Ik stel mezelf vragen en laat een spontaan antwoord opkomen.
 9. Wat neem ik nu waar?
 10. Wat voor wijsheid en zelfkennis brengen mijn gevoelens mij?
 11. Wat voor kwaliteiten kan ik daarin ontdekken?
 12. Wat gaat er goed in mijn leven?
 13. Waar kan ik dankbaar voor zijn?
 14. Ik adem in wat er goed gaat en waar ik dankbaar voor ben.
 15. Ik laat gevoelens van dankbaarheid toe via mijn adem tot in mijn cellen.
 16. Welke behoefte voel ik nu?
 17. Ik geef mezelf waar ik behoefte aan heb!

Ik raad je aan om deze oefening vaker te doen, bijvoorbeeld iedere week en dat zes weken lang. Je kunt op ander blog op deze site een korte meditatie vinden die je kan helpen om je naar binnen te richten. Fijne ervaring!

Het is heel fijn om na het doen van de oefening steeds op te schrijven hoe je je voelt, zodat je dat later nog eens over kunt lezen!

Ik vind het leuk als je je ervaring wil delen met mij!

En misschien kom je erachter dat je graag wat hulp zou hebben bij deze oefening om jezelf nog beter te kunnen ondersteunen.
Daarbij kan ik iets voor je betekenen, laat dan een bericht achter op mijn contactpagina klik op deze link.

Start typing and press Enter to search