Gezond omgaan met angst.
Zoals nu, in deze corona tijd worden we extra getriggerd in onze primitieve angst. Je kan ziek worden, een dierbare verliezen, je kwetsbaar voelen wanneer je boodschappen doet en je raakt geïsoleerd omdat je niemand wilt besmetten. Via allerlei kanalen ontstaat een beeldvorming over wat je moet doen met angst en daar bovenop lijkt nog een taboe te ontstaan rondom angstig voelen, dat is ‘not done’.

Sterk willen zijn in tijden van crisis
Natuurlijk willen we sterk zijn, voor onszelf en voor anderen, in het midden van deze uitdagingen. Angstig voelen is niet één van onze favoriete gevoelens. De oordelen die ik voorbij zie komen op sociale media over angst zijn; ‘niet goed om je te laten leiden door angst’, je zou ‘in lage energie frequentie zitten’, ‘je moet niet leven vanuit angst’ enz. Daar zit een kern van waarheid in, maar ook een vergissing die ik hier wil ophelderen. 
Wil je leren omgaan met angstige gevoelens op een gezonde manier zie dan mijn stappenplan, dat kan je helpen!

Niets mis met angst voelen
Volgens mij is er niets mis met het gevoel angst. Dit gevoel, net als andere gevoelens, hoort bij je mens zijn. Natuurlijk willen we ons liever niet bang, somber, verdrietig, geïrriteerd, boos, teleurgesteld voelen. Het is heel menselijk om je alleen blij, tevreden en gelukkig te willen voelen.

Angst gebruiken als ingang naar het contact met jezelf
Ik ben een voorstander van je bewust en liefdevol verbinden met de gevoelens die in je lijf leven.
Doe je dit niet, dan kan je verwijderd raken van jezelf, je lichaam, je realiteit en je bron van zijn. De ervaring van het voelen van de angst in je lijf brengt je in het hier en nu, jouw leven hier en nu. Deze ervaring geeft je eigenlijk direct een gevoel van ontspanning en geruststelling. Je kunt bewust contact maken met gevoelens van angst om zo te onderscheiden wat er in je onderbewuste speelt. Met bewuste aandacht kun je onderzoeken wat je nodig hebt wanneer je je bang voelt. Ik kan me voorstellen dat je bang bent voor die angst, in dat geval zou ik met je mee kunnen gaan naar de angst, dat is mijn werk om je daarbij te begeleiden.

Hier probeer ik de vergissing, het oordeel of taboe over angst te ontrafelen
Eerste benadering;
Wanneer angst voelen geen probleem is en het niet verdrongen hoeft te worden kan je angst in jezelf herkennen, voelen en toelaten in je lijf. Je kan je verbinden met dat gevoel, door de angst heen voelen, aanwezig en open blijven. Wees nieuwsgierig naar wat erdoorheen wil komen. Een schat aan informatie kan zich openbaren.
Je onderzoekt wat jij nodig hebt wanneer je bang bent. Je kunt erachter komen wat jou ooit bang of aan het schrikken heeft gemaakt, als kind of als jongere. Die jongere ik kun je nu geruststellen, jij bent nu volwassen. Op deze manier ben je in staat de ‘overleving reactie’ van jou als kind te verzachten (te temmen). Deze ervaring is het krachtige geschenk van voelen, zonder erin te verzuipen of blijven hangen.

Tweede benadering;
Angst voelen, en toch niet willen voelen of misschien voor je omgeving dit gevoel verdringen. Verdrongen angst zet jouw stress overlevingsreactie aan in je hoofd, in je denken. Je hoofd bedenkt scenario’s wat er allemaal mis kan gaan. Je primitieve menselijke reactie vluchten- vechten-bevriezen komt omhoog, pure stress. Je handelt volgens de scenario’s en blijft hangen in gedachten.
Het gevolg is dat je contact verliest met jezelf. Angstige gedachten zijn meestal geprojecteerd in de toekomst, ze gaan over dat wat je nog niet weet en waar je nog geen invloed op hebt. Hierdoor blijf je in de greep van je angst, je verliest contact met het hier en nu.
Zo kan je geleefd worden door de angst, en inderdaad dat maakt niemand gelukkig.

Voor mij zijn natuurlijk ook beide gebieden van angst bekend, gelukkig kan ik dit mechanisme tegenwoordig herkennen!

Hoe ik voorstel om te gaan met angst?
Ik benader mijn gevoelens zonder oordeel, als normale menselijke gevoelens. Deze kan ik bewust opmerken en ik kan er liefdevol contact mee maken. Ik stop de gevoelens niet weg want ik weet dat de angst mij in contact brengt met de bevrijding/geruststelling die ik ervaar als ik ze toesta en doorvoel. Wetende dat ik onware gedachten heb vanuit de angst over de toekomst.

Stappenplan:
•             Ik neem even tijd voor mezelf alleen
•             Sluit mijn ogen en leg mijn hand op mijn hart
•             Ik adem diep in en uit
•             Ik focus mijn aandacht op mijn hart en liefde voor mezelf
•             Ik richt me op de plek in mijn lichaam waar ik angst voel
•             Ik adem naar deze plek toe
•             Dan zeg ik ‘ik ben er voor je’
•             Ik geef mijn angstige gevoel de ruimte en adem er doorheen
•             ‘Het is oké, je mag bang zijn’
•             Dan vraag ik: ‘Wat heb je nodig?’
•             Dan luister ik en geef mezelf wat ik nodig heb
Dan open ik mezelf voor mijn directe ervaring die volgt, de ontspanning en van het tot rust komen van de overlevingsreactie in mijn lichaam.
Daar kan het soms stil en leeg zijn, dat is misschien nieuw maar heel prettig om te ervaren.

Hier en nu
De ervaring van angst toelaten en doorvoelen brengt me terug bij mezelf, hier in de realiteit. De realiteit die mijn leven nu niet bedreigt. Als ik echt in gevaar ben dan weet ik dat ik kan vechten, vluchten of bevriezen. Mooi dat die kracht dan in mij is! Dat is het signaal ‘angst’ wat ons kan beschermen wanneer er werkelijk gevaar dreigt.

Mocht je nu denken ‘dat lukt mij niet’ of ‘misschien wordt ik overspoeld door teveel angst’ of ‘wat komt er nog meer allemaal omhoog’. Schroom dan niet, ik kan je helpen bij het doorvoelen van angst en alle gevoelens die zich kunnen aandienen.

Neem gerust contact met mij op!


Start typing and press Enter to search