Ondersteuning bij de laatste levensfase 

Het geeft rust wanneer je door alles heen zorgeloos kunt loslaten

 

Voor wie

Wanneer je hoort dat je niet meer lang te leven hebt is dat een zeer ingrijpende boodschap. Of een keuze voor euthanasie is evenzo ingrijpend.
In beide situaties is het einde van je leven in zicht en kun overweldigd worden door gevoelens van angst, boosheid, verdriet en rouw. Deze emoties zijn heel normaal, alleen hoe kun je omgaan met deze emoties? Afscheid nemen van het leven kan een eenzaam proces zijn, ook al zijn er lieve mensen om je heen. Dan kan het prettig zijn om bij dit afscheidsproces ondersteuning te krijgen van iemand die neutraal kan luisteren. Het kan fijn zijn vrijuit te kunnen praten met iemand bij wie je je niet ‘hoeft in te houden’ omdat je jouw dierbaren niet wilt belasten. Samen tijd en ruimte nemen voor jouw behoeftes zoals; Misschien wil je de balans opmaken, terugkijken naar fijne en moeilijke tijden. Misschien heb je vragen zoals; “Wat kan ik nog herstellen?” “Of is er nog iets wat ik heb laten liggen?” En heel praktisch: “Hoe wil ik mijn tijd en energie het liefst besteden en indelen?”

Wat ik kan betekenen

In deze laatste levensfase kan ik met je meelopen, je een hand reiken en een luisterend oor bieden. Soms in stilte samen met jou, soms met aandacht voor wat je tegenkomt in jezelf. Ik stem me af op wat jij nodig hebt, ik volg jouw ritme.

Wat ik kan bieden

Tijdens een eerste kennismaking maken we aan de hand van jouw wensen een begeleidingsplan. Dat kan een kort of langer traject zijn. Tijdens de begeleiding zullen we steeds bespreken wat jij nodig hebt, we scheppen ruimte waarin alles mag zijn. We nemen jouw religieuze of spirituele overtuigingen mee. Tijdens onze sessies rijk ik aan wat jou kan ondersteunen om te omarmen wat er in je leeft, soms in de vorm van een gesprek of een meditatieve ontspanningsoefening. De begeleiding kan onvoorspelbaar verlopen door de omstandigheden, in dat geval zullen we de begeleiding aanpassen. Ik ben ook beschikbaar om gesprekken met je naasten te organiseren en eventueel te begeleiden om zo samen stil te staan bij het naderende afscheid. Het kan geruststellend en helend zijn wanneer er nog belangrijke zaken benoemd kunnen worden.
Doordat ik meerdere malen gevraagd ben heb ik ervaring mogen opdoen met stervensbegeleiding. Voor mij was het bijzonder om enigszins verlichting te kunnen brengen bij het afscheidsproces.

Tarief

Vrijblijvende kennismakingsgesprek van 45 min is kosteloos voor t/m augustus 2020. Het tarief licht ik toe in het gesprek, telefonisch of per mail. Indien nodig kom ik natuurlijk op huisbezoek!
Ik vraag een reiskostenvergoeding buiten een straal van 10 km vanuit Hoorn.

Cliënten over Janine

  • Het was voor mij een hele geruststelling dat mijn vrouw bij Janine haar verhaal kwijt kon. Over al haar gevoelens tijdens haar ziekte, voor het hele gezin een moeilijke tijd. Als ze met Janine had gepraat leek ze wel even verlost van haar angst en verdriet.

    Karel
  • Ik wist dat ik niet meer lang te leven had, daarom wilde ik terug kijken naar mijn leven. Mijn vraag was ‘had ik nog iets te doen of goed te maken met belangrijke mensen’ Het was mooi te zien, in een innerlijke reis, dat ik het goed heb gedaan in mijn leven. Ik kan nu in vrede gaan. Dank voor deze sessie Janine!

    Joost

Start typing and press Enter to search